Wednesday, July 27, 2005

To-do lijstjes


Bijna iedereen heeft ze. In zijn hoofd, aan de koelkast hangen, geplakt naast de spiegel in de badkamer, in je agenda, misschien wel boven je bed, of helemaal uitgewerkt op je PDA of PC; To-Do lijstjes. Hierop kunnen levensveranderende doelen staan maar ook hele simpele zoals: die en die bellen of niet vergeten een verjaardagskaart te kopen en te sturen naar….

Soms werken deze lijstjes, soms ook helemaal niet. Of doe je wat met je plannen en soms (of misschien stiekem wel vaak) helemaal niet. Er is toch niemand die je er op aan zal spreken als je dingen niet doet of nooit gaat doen. Want, kom op zeg, eerlijk is eerlijk, meestal houd je het lijstje met de real big plans toch helemaal voor jezelf.

Ongeveer een maand geleden kwam ik er achter dat het allemaal ook anders kan. Via een artikel op planet.nl kwam ik op de site 43Things terecht. Hier kan je een To-Do lijstje online plaatsen. Dit kunnen grootse meeslepende of heel alledaagse plannen zijn. Het maakt helemaal niet uit, jij beslist. In totaal kun je, de naam van de site zegt het al, 43 dingen op je list kwijt. Dat betekend niet dat je 43 dingen moet doen of op je lijst moet zetten, minder mag ook. En waarom 43? De makers van de site vonden dat 43 doelen nog een haalbaar aantal is voor de drukke mens. Je hebt overigens alle tijd om de doelen te verwezenlijken, er zit geen tijdslimiet aan, tenzij je die jezelf oplegt natuurlijk.

Het leuke van de site dat er een hele gemeenschap is ontstaan. Een gemeenschap die elkaar steunt, helpt, adviseert, toejuicht, je op nieuwe ideeën brengt, je anders naar kwesties laat kijken, je helpt bij ieder doel dat je voor jezelf stelt. Of het nou gaat om: het leren koekjes bakken, of het uitvinden van wat je nou eigenlijk met de rest van je leven wilt doen. Er is (bijna) altijd wel iemand met het zelfde doel of iemand die je kan adviseren.
Je komt in contact met mensen van over de hele wereld. Jong, oud, ambitieus of just in for the fun of it. Hoe dan ook, ik ben een radertje in het systeem en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Eindelijk kom ik eens toe aan dingen die, om eerlijk te zijn, al tijden op mijn ‘geheime’ lijstje staan.

Maar neem zelf eens een kijkje, lees eens wat doelen, of post (anoniem) een paar goals. Alles is mogelijk zelfs zonder 43Things….. alleen denk ik dat MET toch een stuk gezelliger en leerzamer is :)

No comments: